Hej mit navn Thorfinn.
Denne om mig sektion er egentligt bare en form for CV da det for mig ikke giver så meget mening at fortælle om mig selv som person på en hjemmeside. Jeg starter derfor også med udgangspunkt i den sidste del af min studietid på Århus ingeniør højskole og slutter med mit nuværende virke.
Jeg har altid været ret fascineret af robotter og robotteknologi. Det var derfor en selvfølge at jeg i det sidste år af min studietid måtte springe på alt der lugtede af robot blev hurtigt bidt af at udvikle undervandsrobotter, såkaldte ROVs med henblik på at komme til USA og konkurrere med en hjemmelavet ROV.
MATE, det Amerikanske partnerskab af organisationer for fremme af teknisk maritim uddannelse, har siden 2007 afholdt en international årlig konkurrence i udvikling af disse ROV’s. Den danske deltagelse (ret mig hvis jeg tager fejl) startede først i 2015, med to studerende fra Århus Ingeniørhøjskole. De stillede op i Canada, med deres nydelig ROV, The Little Mermaid, i RANGER-klassen, hvilket er den næst-sværeste klassificering i sværhedsgraderne SCOUT, NAVIGATOR, RANGER og EXPLORER som den sværeste. De fik en flot tiende plads, plus en ‘Guts & Glory’ award, for deres ihærdige gå-på mod. (Den oplevelse ville jeg også have)
Denne succes fik Ingeniørhøjskolen, under Århus universitet, til at få øjnene op for denne niche af ingeniørkunsten, stærkt anført af lektor, Claus Melvad.
Jeg startede på Claus’ hold af mechatronics studerende i efteråret 2015, og var fra starten meget dedikeret til at være blandt det næste hold af ROV-udviklere. Det var allerede på dette tidspunkt blevet annonceret, at den næste konkurrence var i samarbejde med NASA, og skulle afholdes i NASA’s Neutral Boyancy Lab, Johnson Space Center i Houston.
Det lykkedes mig at finde to medstuderende der ville være med til at lave en ROV som bachelorprojekt, til deltagelse i MATE konkurrencen 2016, i EXPLORER-klassen. En anden bachelorgruppe på tre mand blev også dannet, med samme formål. De to sideløbende ROV projekter påbegyndtes i starten af februar 2016. Formålet med to særskilte grupper var at få udviklet to forskellige ROV prototyper, der så skulle evalueres på i starten af april. De bedste løsninger fra hver gruppe, skulle så implementeres i en konkurrencedygtig ROV i løbet af en måned, så denne sammenbragte ROV kunne testes indenfor de efterfølgende 14 dage.
En præsentationsvideo, hvor den endelige ROV udfører en af hovedopgaverne indenfor 15 minutter, skulle indsendes til MATE senest den 15 Maj 2016, for godkendelse til deltagelse. Dette var en af mange ufravigelige deadlines, der sætter høje krav til struktureringen af projektet. Med stædighed og et par sidste-øjebliks-nødløsninger lykkedes det, og turen til USA var en realitet. Det var nu et krav at danne en samlet gruppe som en virksomhed. En passende rolle blev tildel hvert gruppemedlem, ved brug af personprofilering. Jeg fik nu rollen som CEO og PR-mand. Der var dog stadig en del Labview FPGA-programmering, SolidWorks tegning og en del andre tekniske opgaver i min to-do kalender. Efter 40 dages intenst arbejde, stod vi klar med en 3d-printet og laserskåret ROV, med stereovision feed til VR-brille, og selvnivellerende algoritmer til at sikre stabilitet.
Vi havde et mål om at være bland de ti bedste i verden. Af ca. 600 tilmeldte MATE-hold, med til slut kun 31 EXPLORER hold tilbage i finalen, fik vi en sjette plads og en ‘Inspiration for future Engineers award.
Som både projektleder, idémand, designer, programmør og elektroteknikker, så jeg ikke så meget til min familie i det første halveår 2016. Jeg fik til gengæld en uvurderlig oplevelse og en erfaring jeg efter endt uddannelse gjorde professionelt brug af som udvikler, supervisor og ROV pilot på Europæske ROV operationer.
Den tekniske rapport og specifikationer kan findes på: https://www.marinetech.org/2016-tech-reports/
Der kom også noget medieomtale:
https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/aarhusianere-til-vm-i-undervandsrobot
http://ingenioer.au.dk/en/current/news/view/artikel/undervandsrobot-skal-udforske-jupiters-maane/
Da jeg dimitterede var der desværre ikke nogen danske virksomheder der udvikler denne type ROV’s, så det tætteste jeg kunne komme på min drøm var at blive ROV pilot og supervisor i en lille virksomhed der arbejdede med undervandsrobotter. Operationerne var alt fra inspektion til special opgaver hvor udviklingsopgaver også kunne indgå. Det kunne være udvikling af værktøj og ombygninger af eksisterende værtøj eller ROV’s. Det gav en masse ledelses erfaring og oplevelser med rundt om i verden.
Jeg arbejder i dag som udviklingsingeniør i en Østjyske virksomhed der laver robotter til opstregning og landmåling. Det er godt nok robotter der kun bliver våde når det regner, men til gengæld et det ren udviklings/ingeniørarbejde, hvilket i bund og grund er det jeg brænder for.